Här finns information om Mörtsjölägret, ett idrottsläger för barn mellan 9 och 13 år. Under två sommarveckor på Mörtsjöåsen skapar 170 barn och 90 ledare tillsammans minnen för livet!

Här kan man läsa mer om att vara BARN och LEDARE på Mörtsjölägret. 

Lägret 2022 startar för barn 19e juni och slutar 2a juli, för ledare startar lägret 17e juni och slutar 3e juli.

Senaste nyheten: 

Mörtsjölägret

Varje sommar sedan 1926 anordnar Skol-IF Mörtsjöåsen ett idrottsläger för barn mellan 9 och 13 år. Mörtsjölägret, även kallat ”Mörtan” genomförs på Mörtsjöåsen, ett lägerområde cirka 8 km nordost om Rödeby i östra Blekinge. Där blir ungefär 170 barn under två veckor varje år lägerbarn.


För att trivas som lägerbarn på Mörtan bör du gilla att vara tillsammans med kompisar, vara utomhus och vara nyfiken på de aktiviteter som lägret erbjuder. Aktiviteterna genomförs oftast i grupp, så kallade lag, på olika platser på vårt lägerområd. Alla lag följer ett givet schema och växlar mellan olika aktiviteter, specialpass: bollspel, fritt skapande, gymnastik, idrott, kanot, orientering och simning. Under de två lägerveckorna får lägerbarnen många tillfällen att prova på de olika aktiviteterna.

På kvällarna får lägerbarnen möjlighet att välja bland flera olika frivilliga aktiviteter, eller bara vara tillsammans med kompisarna. Vissa kvällar innehåller gemensamma aktiviteter för hela lägret, så kallade lägerbål. Dessa innehåller musik, sång och uppträdande från lägerbarn och ledare. Efter kvällsmat har vi också en kiosk öppen för den som är sugen på lite godis.

Lägret är möjligt att anordna tack vare cirka 90 ideellt arbetande ledare. De flesta av dem har någon gång upplevt ”Mörtan” som lägerbarn. Minst två ledare ansvarar för varje lag och för varje aktivitet. Ledarna har förutom sina upplevelser från lägret också andra erfarenheter som gör det möjligt för cirka 260 människor att umgås med varandra under två lägerveckor.

För att stärka ledarna i deras roller erbjuds de kontinuerligt olika slags utbildningar. En utbildning, Scoutförbundets Trygga möten genomför alla ledare. Detta för vi ska ha en gemensam grund för vårt arbete med att motverka diskriminering, kränkningar och mobbning. Innehållet i utbildningen är en del av vårt arbete med att bedriva en verksamhet utifrån Barnkonventionen, något vi gjort sedan 2009. Lägret genomförs också i enlighet med Riksidrottsförbundets rekommendation och samtliga ledare måste sedan 2014 visa upp begränsat utdrag ur belastningsregistret innan lägrets start. 

Sponsorer 2020

Vill du också vara med och sponsra lägret 2020? Hör av dig till hakan_brakan(at)hotmail.com

Uthyrning

Det är möjligt att hyra vår anläggning på Mörtsjöåsen. Fritidsanläggningen, som ägs av Skol-IF Mörtsjöåsen, ligger ett par mil norr om Karlskrona i ett naturskönt område omgivet av ängar, skogar och sjöar.   Anläggningen består av ett flertal hus, badbryggor och gräsplaner som kan användas till lekar och idrottsaktiviteter som fotboll, volleyboll, badminton, friidrott osv. Till anläggningen hör också ett stort skogsområde. Målgrupp för vår uthyrning är allt från privatpersoner till skolor och företag, både små och stora sällskap är välkomna.

Frågor om uthyrning besvaras av Lasse Liljegren, tfn 076-107 07 84 eller André Björkman tfn 076-882 30 99 (vardagar 8.00-17.00)

Du kan också skicka din förfrågan med detta formulär:

  Vanliga Frågor

  Lägerbarn

  Skol IF Mörtsjöåsen hoppas lägret ger alla deltagare ett minne för livet. Våra mål är att lägret ska erbjuda en, bred, socialt utvecklande fritidsverksamhet för barn från varierande sociala miljöer.
  Vi hoppas lägret ger barnen tillfälle att uppleva en härlig gemenskap och lära sig att fungera i nära samliv med varandra under demokratiska former och att det ger dem upplevelser och erfarenheter som leder till att de får fritidsintressen och kamrater som de kan behålla och ha glädje av hela livet.
  Vi erbjuder en möjlighet att pröva på en stor mängd friluftsaktiviteter, idrottsgrenar och kulturaktiviteter under dagar som är fulla av aktiviteter från morgon till kväll. Vi vill också väcka barnens intresse för nature genom att de skall få goda tillfällen och mycket hjälp av ledarna med att lära känna naturen med dess rika växt och djurliv i Blekinges inland.
  Lägret är för barn som är 9-13 år i första hand (dvs året man fyller 9 till och med året man fyller 13). I mån av plats välkomnar vi även barn som är ett år äldre och varit på lägret tidigare.
  Lägeravgiften 2020 är 3000 kr/barn. I priset ingår mat, logi, en lägertshirt, medlemskap i Skol IF Mörtsjöåsen, olycksfallsförsäkring, ett simmärke och ett idrottsmärke. En del av pengarna går också till att utveckla lägret och anläggningen enligt de önskemål som framkom i vår Barnkonsekvensanalys.
  I samband med ansökan kommer du att få ett bekräftelsemail till den mailadress du angett i ansökan, kolla skräpposten om du inte fått det inom en timme, mailet har ämnet ”Ansökan till Mörtsjölägret”. Efter sista anmälningsdagen 13 Mars kommer vi att se över ansökningarna. Ni får sedan besked via mail så snart som möjligt, absolut senast vecka 16. De som inte får plats direkt får möjlighet att stå på reservlista.
  Nedanstående principer arbetar vi i lägerledningen utifrån om det är så att vi har fler ansökande lägerbarn till lägret än vi har sängplatser (ca 167 sängar fördelat på pojkar respektive flickor).
  I första hand erbjuder vi platser till ansökningar som uppfyller följande kriterier:

  1. barnets ansökan kommer in i rätt tid
  2. barnet har vårdnadshavare som är ledare på lägret
  3. barnet har varit på lägret förut
  4. barnet har rätta åldern
  5. barnet kan vara med hela lägret
  6. barnet medverkar i lägerorkestern

  Har vi efter detta platser kvar kommer vi att lotta ut dem bland de barn som uppfyller ålderskriteriet i första hand, resterande ställs i kö (lottad). Eventuella ansökningar som inte uppfyller våra ovanstående kriterier ställs på kö efter de som uppfyller ålder och kan senare komma att erbjudas plats.

  De som automatiskt ställs på kö är:

  1. För sent inkommen ansökan
  2. Nya 14 åringar (barn som varit på lägret tidigare är välkomna även det år de fyller 14 i mån av plats)
  3. Nya 8-åringar
  Motivering till kriterierna:

  1. Vi har de senaste året fått in fler ansökningar än vi har sängplatser på lägret.
  2. Förtur erbjuds barn till vårdnadshavare som är engagerad. Vi kan inte förvänta oss att de skaffar barnomsorg medan de arbetar ideellt.
  3. Främjar deltagande i orkestern för att säkra upp att vi får ihop en lägerorkester.
  4. Främja barn som har varit på lägret tidigare och som har en positiv upplevelse av lägret.
  5. Lägret är åldersanpassat gällande exempelvis aktiviteter och sovtider.
  6. Lotta gör vi för att ta höjd för eventuellt tekniskt strul i samband med ansökan som ligger utanför vår kontroll.
  Efter ni fått besked om antagning betalas lägeravgiften in till bankgiro 280-5711. Avgiften ska vara betald senast den 27 maj.
  Det är viktigt att tänka på att barnen är ute och leker och idrottar i alla väderlekar.
  Sängkläder: underlakan, täcke, påslakan, kudde, örngott.
  Kläder: t-shirts, linnen, långärmade tröjor, hoodies, shorts, långbyxor, underkläder för två veckor, pyjamas, idrottsskor, sandaler/foppatofflor/flip-flops.
  Regnställ: jacka, byxor, stövlar.
  Badkläder och två handdukar.
  Kläder till midsommarfirande: blå shorts, vit t-shirt, vita strumpor. Deltagare i orkestern bär vita shorts.
  Kläder till midsommarfest: på kvällen är det midsommarfest med disco för barnen och vissa barn vill ha annat än idrottskläder på sig då.
  Toalettartiklar: tandborste, tandkräm, schampo, tvål, solskyddskräm, myggmedel (ej i sprayform pga. allergiker) och mediciner för dem som behöver det.
  Hänglås med minst två nycklar, alternativt kodlås, till att låsa lådan med deras kläder och värdesaker.
  Vi har en lägerkiosk som är öppen de flesta kvällar efter kvällsmaten. Barnen kan ha med sig kontanter för att handla i kiosken eller betala med swish. Skicka gärna med mindre valörer och vi rekommenderar att inte skicka med mer än 200 kr.
  Av erfarenhet vet vi att det är dålig täckning för telefoni och internet på Mörtsjöåsen, det är även svårt att förvara på ett säkert sätt. Därför rekommenderar vi i första hand att sådana värdesaker inte medtages.
  Övrigt som kan vara bra att ha med är vattenflaska, keps, solglasögon, tygpåse/liten ryggsäck.
  För din, barnets och vår skull rekommenderar vi att du skriver namn och exempelvis mobilnummer i ditt barns utrustning.
  Lägret börjar (PRELIMINÄRT) med upprop kl 13.00 20/6 2020, vi vinkar hejdå till alla föräldrar ungefär kl 13.30 och då bjuder vi alla barn på ett tidigt mellanmål.
  Anhöriga är välkomna att följa med upp till förläggningen där barnen bor i samband med ankomsten första dagen. Vi ledare hjälper barnen till rätta på logementen och ni kan vänta på grusplanen utanför matsalen. När vi ställt upp för lunch meddelar lägerledningen att vi tar över ansvaret för barnen och då kan ni åka hemåt igen.
  Ett exempel på dagsschema hittar du här.
  Vi har speciella dagar och tider då vi gärna vill att föräldrar besöker barnen. Det är när vi firar midsommar, på midsommardagen och under friidrottstävlingarna och lägerbålen. Se programmet.
  Under dagarna är alla lägerbarn tillsammans i lag med jämnåriga kompisar. Tjejer och killar sover var för sig och har separata toalett och duschutrymmen.
  Lägret 2021 slutar (PRELIMINÄRT) lördagen den 3 juli kl 14.00.
  Avslutningen påbörjas med promovering och kanoträddning kl 11.30 vid badbryggorna. Därefter äter barnen lunch. Kl 13.30 ställer alla upp vid flaggstången på Mogårdsslätten för en kort avslutning med sång och flagghalning, klart ca 14.00.
  Anhöriga är välkomna på förmiddagen den sista dagen. Omkring 11.30 promoveras de barn som tagit magistermärken vid simbryggorna. Därefter äter barn och ledare middag innan avslutningen tar vid. Vi har ingen möjlighet att erbjuda mat under dagen.
  Barn som blir sjuka eller får hemlängtan kan behöva åka hem. Detta kan lösas genom att man åker hem vissa dagar och återkommer eller så väljer barnet tillsammans med föräldrar och ledare att de avslutar lägervistelsen. Barn som åker hem innan midsommarafton får en halv lägeravgift återbetalad. Barn som åker hem fr.o.m. midsommarafton får betala full lägeravgift.
  Det finns fästingar på Mörtsjölägret. Vi försöker dock att bära långbyxor när vi orienterar i skogen och vi uppmanar barnen att kolla efter fästingar på kroppen och ledarna kan hjälpa till att ta bort fästingen. För övrig information om fästingar länk till 1177.
  Vi kan ta hänsyn till allergier och hjälpa barnen vid behov. Dock har vi ingen person som kan ansvara för mer avancerad medicinering eller sjukvård. Fyll i barnets allergier, specialkost och behov av mediciner i samband med att ni bekräftar er plats och prata också med barnets ledare i samband med starten av lägret.
  Det visar vad vi menar med mål som samverkan under demokratiska former. Barnen får inflytande i frågor som berör dem. Ett exempel är den Barnkonsekvensanalyssom vi gjorde sommaren 2015. Vi gör vad vi kan för att tillmötesgå barnens intressen och försöker beakta barnens bästa i de beslut som fattas.
  Självklart, alla barn och nya ledare blir automatiskt medlemmar i föreningen. Övriga betalar årsavgift eller löser livstidsmedlemskap. Mer infomration om betalning och aktuellt pris hittar du här.
  Alla som vill kan följa lägret på Facebook och Instagram, @mortsjolagret.

  Ledare

  Ansöker till att vara ledare gör man på Mörtsjölägrets hemsida. Ansökan öppnar 15 februari. Sista dag för ansökan är 15 april.
  Ledare på Mörtsjölägret kan man bli från det år man fyller 16. Vi behöver ledare i alla åldrar och vi har ledare idag som är mellan 16 och 75+ år.
  Det finns många sätt att engagera sig i föreningen utanför lägret, vi anordnar två arbetshelger, en på våren (början av maj) och en på hösten (början av oktober), då vi välkomnar föreningens medlemmar att komma till Mörtan och hjälpa till med en eller ett par specifika uppgifter, till exempel måla eller renovera något.
  Föreningen drivs av en styrelse, är du intresserad av att engagera dig i den eller undrar vad den gör läs nedan. Föreningen håller årsmöte i mars, i samband med det har vi också en planeringsdag då vi välkomnar våra ledare att vara med och planera inför sommarens läger.
  Lägret drivs av en lägerledning och en lägerchef, är du intresserad av att engagera dig i lägerledningen så är du välkommen att höra av dig till: mortsjolagret@gmail.com
  Inför och under lägret hålls ett antal utbildningar, inför lägret är det i samband med arbetshelgen i maj. Ledarna ska också gå scoutförbundets utbildning Trygga Möten. Sedan våren 2017 tar scouterna ut en avgift för Trygga Möten, när alla ledare är anmälda kommer föreningen betala denna avgift och sedan skicka ut information till berörda ledare om hur man genomför kursen.
  För ledare med barn på lägret kan det vara bra att veta att vi beslutat att det även för ledarbarn kommer tas en avgift för att täcka matkostnaden under lägret, kostnaden (2020) ligger på 750 kr för två veckors läger. För ledare som är på lägret på deltid betalar man även full avgift för de dagar då man själv inte är på lägret då ens barn är där.
  Bakgrund till beslutet är en mix av att föreningen har dålig ekonomi och att det just nu är väldigt många ledarbarn som vill komma till lägret och styrelsen har därför bedömt att det är rimligt att ledarbarnen täcker sin matkostnad. Exempelvis är att vi lägret 2016 hade 29 ledarbarn i lag och 20 småttingar i lag 9. Vi har beslutat oss för 750 kr för att täcka matkostnaden som 2017 låg på 830 kr/person i genomsnitt.
  Räkne-exempel:
  När ledaren inte är på lägret alla dagar räknar vi med betalning för de dagar som är riktiga lägerdagar, dvs då lägerbarnen är där, söndag-lördag, 14 dagar.
  Stina har två barn, Anna 4 år och Lisa 13 år.
  Exempel 1, Stina och barnen är på lägret alla 14 dagarna:
  Lägeravgift 750 kr/barn = 1500 kr
  Medlemsavgift för Stina, Anna och Lisa: 200 kr
  Totalt: 1700 kr
  Exempel 2, Stina är på lägret första 7 dagarna, därefter åker hon och Anna hem, Lisa stannar tills lägret är slut:
  Lägeravgift 375 kr/barn = 750 kr
  Full avgift för Lisa de dagar då Stina inte är på lägret = 1500 kr
  Medlemsavgift för Stina och Anna: 150 kr
  Totalt: 2400 kr
  Där det inte delas rakt av dela med 14 dagar så blir det:
  Ledarbarnsavgift 750/14 = 53 kr/dag
  Lägerbarnsavgift (full avgift) = 214 kr/dag
  Vi inser att det kan bli svårt att beräkna för vissa familjer, vårt mål är att det ska bli så bra och så rättvist som möjligt för så många som möjligt.
  Ledarbarn som är 15 år och vars förälder är ledare på lägret får välja om de vill vara ledare eller lägerbarn. Väljer hen att vara ledare är föräldern ansvarig för att hen sköter sina uppgifter. Vi har inte möjlighet att ta emot 15-åriga ledare som inte har sin förälder på lägret.
  Lägret för ledare (2020) börjar den 12 juni och slutar den 28 juni.