Mörtsjölägret

Varje sommar anordnar Skol-IF Mörtsjöåsen ett idrottsläger för barn mellan 9 och 13 år. Mörtsjölägret, även kallat ”Mörtan” genomförs på Mörtsjöåsen, ett lägerområde cirka 8 km nordost om Rödeby i östra Blekinge. Där blir ungefär 170 barn under två veckor varje år lägerbarn.


För att trivas som lägerbarn på Mörtan bör du gilla att vara tillsammans med kompisar, vara utomhus och vara nyfiken på de aktiviteter som lägret erbjuder. Aktiviteterna genomförs oftast i grupp, så kallade lag, på olika platser på lägerområdet. Alla lag följer ett givet schema och växlar mellan specialpassen: bollspel, fritt skapande, gymnastik, idrott, kanot, orientering och simning. Under de två lägerveckorna får lägerbarnen många tillfällen att prova på olika aktiviteterna.

På kvällarna finns det möjlighet att välja bland flera olika frivilliga aktiviteter, eller bara vara tillsammans med kompisarna. Vissa kvällar innehåller gemensamma aktiviteter för hela lägret, så kallade lägerbål. Dessa innehåller musik, sång och uppträdande från lägerbarn och ledare. Efter kvällsmat har vi också en kiosk öppen för den som är sugen på lite godis.

Lägret är möjligt att anordna tack vare cirka 90 ideellt arbetande ledare. De flesta av dem har någon gång upplevt ”Mörtan” som lägerbarn. Minst två ledare ansvarar för varje lag och för varje aktivitet. Ledarna har förutom sina upplevelser från lägret också andra erfarenheter som gör det möjligt för cirka 250 människor att umgås med varandra under två lägerveckor.

För att stärka ledarna i deras roller håller vi kontinuerligt utbildningar för att motverka diskriminering, kränkningar och mobbning i vår verksamhet och i enlighet med Riksidrottsförbundets rekommendation får samtliga ledare sedan 2014 även visa upp begränsat utdrag ur belastningsregistret innan lägrets start.