Lägerdag

De ca 170 deltagarna på lägret delas upp i lag efter ålder. Varje lag består av 20-25 barn och 3-5 ledare. I laget är barn och ledare tillsammans hela dagarna. Laget följs åt till de olika aktiviteterna, där specialledarna och lagledarna instruerar och hjälper barnen till rätta. På kvällarna är det fritt att deltaga i vilka aktiviteter man vill, men ofta växer sig lagkänslan så stark att man fortsätter att umgås med sina lagkamrater även på kvällarna. Nedan finns ett schema för en dag på lägret.


07.30 Revelj
Barnen väcks av en trumpet och går ner till sjön där de kan ta ett morgondopp.

08.15 Frukost
Tillsammans äter barn och ledare frukost med gröt, mackor, fil och annat gott.

09.30 Samling
Hela lägret samlas, vi hissar flaggan och någon berättar om ett djur och en växt.

10.00 Specialpass, förmiddag
På förmiddagen och eftermiddagen har laget två gemensamma pass som är en timme vardera. Under menyn aktiviteter står det mer om de specialpass som vi har under lägret.

12.30 Lunch/Vila
Lunch äter vi tillsammans i matsalen, oftast är det husmanskost på menyn. Efter maten får alla ta det lugnt en stund innan det är dags för eftermiddagens aktiviteter.

14.00 Sångstund
Vid sångstunden samlas alla barn och ledare och sjunger tillsammans. I Mörtans sånghäften finns Mörtsjövisan, vår alldeles egna sång tillsammans med ett gäng andra låtar som hör sommaren till.

14.30 Specialpass, eftermiddag + mellanmål
Mellan de två specialpassen på eftermiddagen passar vi på att äta mellanmål, ofta med smarriga Mörtanbullar.

17.15 Frivilliga aktiviteter
På kvällarna har vi frivilliga aktiviteter då barnen får göra (nästan) vad de vill, leka, öva på någon av idrottsaktiviteterna, kanske vara med i bollspelsturneingen eller kanske spela kort med kompisarna?

18.30 Kvällsmål
Kvällsmål är ofta en något lättare måltid som vi äter antingen i matsalen eller utomhus.

19.15 Frivilliga aktiviteter
Efter kvällsmaten fortsätter de frivilliga aktiviteterna och man kan även ta ett kvällsdopp om man vill.

21.00 Samling
Innan läggdags samlas hela lägret ännu en gång, nu för att hala flaggan, sedan är det tandborstning som gäller innan ”nattning” då vi läser en bok eller berättar en historia tills barnen somnar.

22.00 God natt!
Trumpeten spelar tapto och strax efter tio på kvällen är det tyst och mörkt på Mörtsjöåsen. Nästan varenda lägerbarn somnar snabbt efter en lång och härlig dag medan nattvaktande ledare har dem under uppsikt.